En de OV-chipkaart?

Die blijft voorlopig!

Jouw OV-chipkaart blijft voorlopig gewoon werken. We gaan wel met de tijd mee, en daar hoort een nieuwe techniek bij. Hoe dat straks precies gaat? Dat laten we je op tijd weten. Ondertussen kun je met jouw OV-chipkaart blijven in- en uitchecken zoals je dat gewend bent! 

Een meisje houdt eenanonieme OV-chipkaart uit richting de camera

Nieuwe OV-pas: veiliger, goedkoper, digitaal en fysiek

De adviesprijs van de opvolger van de OV-chipkaart is bekend. De nieuwe OV-pas verschijnt in een digitale versie en als fysieke kaart. De adviesprijs van de digitale versie voor gebruik op een mobiel is 3 euro; wie liever een fysieke kaart heeft, betaalt 6 euro. De nieuwe OV-pas is vijf jaar geldig. Dit is besloten in het Nationaal OV-beraad waarin het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de decentrale opdrachtgevers van het OV (provincies en de regio’s Amsterdam en Rotterdam) en vervoerders samenwerken. Dat heeft staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat 2 september 2022 in een brief aan de Tweede Kamer geschreven.

Meer keuze
Betalen in het OV gaat de komende jaren veranderen. De OV-pas is de opvolger van de huidige OV-chipkaart en er komen nieuwe betaalvormen bij. De reiziger bepaalt straks zelf hoe hij of zij in- en uitcheckt. Reizen met het openbaar vervoer wordt daardoor steeds slimmer en steeds makkelijker. Deze nieuwe betaalvormen, waaronder ook in- en uitchecken met een betaalpas of creditcard (uiteraard ook op mobiel), worden door de gezamenlijke OV-bedrijven en Translink tussen 2021 en 2024 landelijk ingevoerd onder de overkoepelende naam OVpay.

De OV-pas is door gebruik van een andere techniek goedkoper, minder fraudegevoelig en maakt het mogelijk aanvullende diensten aan te bieden, zoals het opwaarderen van de tweede naar de eerste klas, inzien van de reishistorie en de reiziger kan via een app zien of hij inderdaad heeft ingecheckt. Ook is saldo opladen niet meer nodig als wordt in- en uitgecheckt met de betaalpas of creditcard. De kosten worden ‘s nachts als een transactie afgeschreven van de betaalrekening die aan de OV-pas is gekoppeld.

Reizen op saldo met de OV-pas blijft uiteraard mogelijk. Net als de mogelijkheid om anoniem te reizen. 

Planning
De nieuwe OV-pas verschijnt volgens de huidige planning in de loop van 2023. De bestaande OV-chipkaart blijft voorlopig gewoon bruikbaar. Er wordt onderzocht hoe de overgang van OV-chipkaart naar OV-pas het beste kan worden geregeld. Dat geldt ook voor de vraag hoe om te gaan met OV-chipkaarten die nog geldig zijn na 2024, wanneer de techniek achter de OV-chipkaart wordt uitgezet.

De prijs van OV-pas is tot stand gekomen in overleg met overheden, OV-bedrijven en reizigers- en consumentenorganisaties. De adviesprijs is gebaseerd op kostendekking.