Hoe kunnen we je helpen?
Hoe neem ik contact op met OVpay?
- heb je een vraag over je OV-chipkaart? Ga naar de website ov-chipkaart.nl.
- is er geld van je rekening afgeschreven waarbij de omschrijving begint met NLOV en waarvan je het bedrag niet herkent? Ontdek wat je kan doen.
- kijk eerst bij de veelgestelde vragen op ovpay.nl, mogelijk staat je vraag er al tussen!
Staat je vraag er niet tussen?
- dan kun je ons bellen via 0900-1433. Je betaalt de normale belkosten. De klantenservice is open van 7.00 uur tot 17.00 uur.
- kun je geen 0900-nummers bellen? Bel dan naar: 010 892 50 63.
Goed om te weten:
- Ben je doof, slechthorend of heb je een andere beperking waardoor je niet kunt bellen? We helpen je graag!
Ik wil met mijn e-ticket op mobiel inchecken, maar mijn mobiele wallet komt steeds tevoorschijn.
Waarschijnlijk vindt de kaartlezer jouw virtuele betaalpas eerder dan jouw e-ticket. Laad je ticket in de vervoerders- of ticket-app (in plaats van een PDF of schermafbeelding te gebruiken). Vanuit de app wordt NFC* namelijk vaak onderdrukt en kun je inchecken met je barcode.
Daarnaast is het op sommige mobiele telefoons met Android mogelijk om NFC tijdelijk uit te schakelen. Kijk hiervoor bij de instellingen van je telefoon.
Toch per ongeluk in- of uitgecheckt met je digitale betaalpas?
- Ga naar ovpay.nl/reisoverzicht
- Zoek je reis op met je NLOV-referentienummer en het afgeschreven bedrag. Deze vind je in je betaaloverzicht van je bank.
- Bekijk of er een in- of uitcheckt mist bij jouw reis.
Mist er een in- of uitcheck?
Vul hetzelfde station in bij beginstation en eindstation. Op deze manier pas je de prijs van je reis aan naar € 0 en krijg je het teveel betaalde bedrag terug. Heb je met bus of metro gereisd, dan blijft er een opstaptarief van € 1,08 staan. Neem contact op met onze klantenservice, via 0900-1433 (gebruikelijke belkosten) om deze kosten ook terug te krijgen.
Zie je een hele reis staan met begin- én eindstation?
Neem dan contact op met onze klantenservice, via 0900-1433 (gebruikelijke belkosten). We zijn bereikbaar op werkdagen van 7.00 tot 17.00 uur.
* Met NFC kun je op korte afstand draadloos gegevens uitwisselen en staat standaard aan op je telefoon.
Wat kan ik doen als ik vergeten ben om in- of uit te checken?
Heb je een gemiste check-in of -uit? Dit kun je vanaf 5 dagen na je reis zelf aanpassen.
Zoek je reis op
- ga naar ovpay.nl/reisoverzicht
- je vindt je reisgegevens op je bankafschrift. Het referentienummer begint met NLOV.
- vul je referentienummer en het afgeschreven bedrag in.
- klik op Reis zoeken. Je reisoverzicht verschijnt.
Pas je reis aan
- klik op In- of uitcheck aanpassen > Volgende.
- vul de halte in waar je in- of uit moest checken.
- klik op Bevestigen.
- op het scherm staat dat je in- of uitcheck is aangepast. Je ontvangt geen bevestiging per e-mail.
- direct nadat de reis is aangepast, wordt het bedrag berekend en aangepast in het reisoverzicht.
Krijg je iets terug?
Dan ontvang je dit bedrag binnen 15 dagen op de rekening waarmee is betaald. Maak je in de tussentijd een nieuwe reis met je betaalpas? Dan wordt het bedrag dat je terugkrijgt verrekend met de reiskosten.
Moet je nog iets betalen?
Dan wordt het bedrag binnen 15 dagen van je rekening afgeschreven. Maak je in de tussentijd een nieuwe reis? Dan wordt het bedrag bij de reiskosten van de nieuwe reis opgeteld.
Lukt het niet om je reis aan te passen? Neem dan contact op. We helpen je graag verder. Houd je referentienummer (beginnend met NLOV) en het bedrag bij de hand.
Goed om te weten
Je kunt je reis tot 60 dagen na de reis zelf aanpassen. Zijn de 60 dagen verstreken? Neem dan ook even contact op. Dan passen wij dit voor je aan.
Hoe controleert de vervoerder dat ik ben ingecheckt?
Tijdens je reis word je weleens gecontroleerd. De controleur checkt dan of je wel bent ingecheckt. Maar hoe werkt dit als je met je betaalpas bent ingecheckt?
Zo gaat de controle
- je legt jouw betaalpas kort op het apparaat van de controleur.
- de controleur ziet je laatste check-ins. Zo weet de controleur dat je bent ingecheckt.
Goed om te weten
- je bankgegevens zijn niet zichtbaar.
- je kunt je betaalpas gewoon zelf vasthouden tijdens de controle.
Of kies een categorie waar je een vraag over hebt
Hoe werkt OVpay?
Hoe neem ik contact op met OVpay?
- heb je een vraag over je OV-chipkaart? Ga naar de website ov-chipkaart.nl.
- is er geld van je rekening afgeschreven waarbij de omschrijving begint met NLOV en waarvan je het bedrag niet herkent? Ontdek wat je kan doen.
- kijk eerst bij de veelgestelde vragen op ovpay.nl, mogelijk staat je vraag er al tussen!
Staat je vraag er niet tussen?
- dan kun je ons bellen via 0900-1433. Je betaalt de normale belkosten. De klantenservice is open van 7.00 uur tot 17.00 uur.
- kun je geen 0900-nummers bellen? Bel dan naar: 010 892 50 63.
Goed om te weten:
- Ben je doof, slechthorend of heb je een andere beperking waardoor je niet kunt bellen? We helpen je graag!
Wat is OVpay?
Met OVpay kun je zelf kiezen hoe je in- en uitcheckt in het OV. Eerst voor reizigers die tweede klas, zonder korting of abonnement reizen, maar straks ook voor studenten, zakelijke reizigers en iedereen met een abonnement. Je kunt nu al op steeds meer plekken in Nederland in- en uitchecken met je contactloze betaalpas of creditcard of mobiel. Straks kan het overal in de bus, trein, tram en metro. De prijs voor je reis is gelijk aan reizen met je OV-chipkaart zonder korting of abonnement. We werken er hard aan om het ook mogelijk te maken dat je met een abonnement op je betaalpas kunt reizen. Houd voor ontwikkelingen onze socials en website in de gaten.
Kan ik mijn OV-chipkaart blijven gebruiken?
Ja, in- en uitchecken met je OV-chipkaart blijft gewoon mogelijk. Wel maakt de huidige OV-chipkaart op termijn plaats voor een nieuwe OV-chipkaart. Met nieuwe technologie en service. Hoe dat precies gaat? Dat weten we nog niet precies. Voorlopig kun je gewoon in- en uitchecken met je vertrouwde OV-chipkaart.
Waarom is OVpay nodig?
Misschien denk je wel: waarom is dit nodig, mijn OV-chipkaart werkt prima? Dat is ook zo. Maar in de 16 jaar dat de OV-chipkaart nu bestaat, zijn er betere en betrouwbaardere technieken ontwikkeld. Door nieuwe manieren van betalen toe te voegen, kijken we naar de toekomst. OVpay maakt in- en uitchecken voor iedereen flexibeler én zo makkelijk mogelijk.
Wanneer gaat OVpay in?
We voeren OVpay stap voor stap in. We werken er hard aan om te zorgen dat iedereen in 2023 overal kan in- en uitchecken met OVpay. Inderdaad, dat duurt nog wel even. Deze stappen nemen we:
- we checken de haalbaarheid
- we beginnen kleinschalig
- we leren van de testresultaten
- en we blijven jou en je medereizigers betrekken bij diverse proeven
Pas als we zeker weten dat het werkt, gaan we het landelijk invoeren. Het moet goed en het moet betrouwbaar. En we willen dat het in- en uitchecken voor jou als reiziger zo makkelijk mogelijk wordt!
Wie doen er mee met OVpay?
Bij OVpay zijn alle vervoerders in Nederland betrokken. Door dit samen te doen, kunnen we zorgen voor het grootste reis- en betaalgemak voor iedereen, overal. Daarnaast werken we samen met diverse banken en creditcardmaatschappijen en stemmen we af met consumentenorganisaties, lokale en regionale overheid. De belangrijkste betrokkene bij OVpay ben jij. Wil je ook meedoen aan enquêtes, testen en praktijkonderzoek? Meld je dan aan als OVpay Pionier!
Mag ik mijn mening geven over OVpay?
Graag! We testen van alles rondom OVpay, om te leren wat er wel en niet werkt. Je kunt met ons meedenken als OVpay Pionier. Je bepaalt zelf hoe vaak je daaraan meedoet, alle hulp is welkom. Lees hier meer over OVpay Pioniers.
Kan iemand via contactloos betalen geld van mijn betaalpas of creditcard afhalen?
Met contactloos betalen geld van iemand zijn betaalpas of creditcard afhalen, ook wel contactloos zakkenrollen genoemd, komt niet voor. Het is heel lastig om met een mobiele betaalautomaat stiekem een succesvolle betaling uit te voeren. Daarnaast is de dader makkelijk te traceren, omdat het geld op een zakelijke bankrekening terecht moet komen. Met zo’n hoge pakkans loont contactloos zakkenrollen niet.
Kan ik al reizen met OVpay?
Kan ik met korting of een abonnement in- en uitchecken met mijn contactloze betaalpas of creditcard?
Op dit moment is de prijs voor je reis gelijk aan reizen met je OV-chipkaart in de tweede klas zonder korting of abonnement. Gebruik dus nog even je OV-chipkaart als je een abonnement of studentenreisproduct hebt.
Kan ik al treinreizen met gps?
We zijn op dit moment druk bezig met het uitbreiden van het in- en uitchecken met de contactloze betaalpas en creditcard. Ook houden we ons bezig met de nieuwe OV-pas. Daarna gaan we verder met de ontwikkeling van het treinreizen met gps.
Wordt Apple Pay Express mogelijk?
Dit verzoek krijgen we vaak binnen! Er wordt gekeken of dit technisch mogelijk is.
Wat gebeurt er met mijn studentenreisproduct?
Je studentenreisproduct blijft ook bestaan in de wereld van OVpay! Op dit moment kun je nog alleen in- en uitchecken in de tweede klas zonder reisproduct of korting. Wil je dus reizen met je studentenreisproduct? Gebruik dan nog een tijdje je OV-chipkaart. Om zeker te weten dat je alleen incheckt met het juiste product, is het slim om je OV-chipkaart uit je portemonnee of telefoonhoesje te halen voordat je ermee incheckt.
In- en uitchecken met mijn betaalpas
Hoe check ik in en uit met mijn betaalpas en creditcard?
- zorg dat er genoeg saldo op je rekening staat voor je reis.
- check of je al kunt in- en uitchecken met je betaalpas. En waar dit mogelijk is.
- haal je betaalpas of creditcard uit je portemonnee. Zo weet je zeker dat je met één betaalpas incheckt.
- houd je betaalpas tegen het poortje of paaltje om in te checken. Je hoort één piepje als het goed gaat.
- je reist naar je bestemming.
- je gebruikt dan dezelfde betaalpas om weer uit te checken. Heb je dus ingecheckt met de betaalpas op je mobiel? Dan check je ook uit met de betaalpas op je mobiel.
Stap je over naar een andere vervoerder? Check dan eerst uit en check in bij de nieuwe vervoerder. Dit doe je ook als je met de trein reist en van vervoerder wisselt. Net zoals je van de OV-chipkaart gewend bent.
Heb je net een nieuwe betaalpas ontvangen? Zorg er dan voor dat je eerst een betaling met pincode bij een winkel of kiosk doet, anders wordt je pas geblokkeerd voor in- en uitchecken in het OV.
Waar kan ik in- en uitchecken met mijn contactloze betaalpas of creditcard?
OVpay komt stap voor stap dichterbij. Eerst voor reizigers die tweede klas en zonder korting of abonnement reizen, straks ook voor studenten, zakelijke reizigers en iedereen met een abonnement. Bekijk via de pagina www.ovpay.nl/locaties of het al bij jou in de buurt kan.
Met welke betaalmiddelen kan ik in- en uitchecken?
Reis je tweede klas en zonder korting of abonnement? Dan kun je in- en uitchecken met de betaalmiddelen die hieronder vermeld zijn. Zorg dat je contactloos betalen aan hebt staan en haal je pas uit je portemonnee bij het in- en uitchecken.
Je kunt in- en uitchecken met de volgende betaalmiddelen:
- een contactloze betaalpas van ABN AMRO, ASN Bank, bunq, ING, SNS, Rabobank, RegioBank of Knab
- Reis je in Amsterdam met het OV? Op dit moment kun je niet inchecken met je Knab-betaalpas. We werken samen met Knab aan een oplossing.
- een contactloze creditcard van Mastercard en Visa (o.a. uitgegeven door ICS)
- een contactloze debit- of creditcard van Maestro, V PAY, Mastercard of Visa
- mobiel waaraan je rekening is gekoppeld
Vooraf aanmelden is niet nodig. Zorg voor voldoende saldo op je rekening of bestedingsruimte op je creditcard.
Daarnaast kun je ook nog steeds met je OV-chipkaart, barcode of ticket in- en uitchecken.
Kan ik ook met mijn contactloze betaalpas of creditcard op mijn mobiel in- en uitchecken?
Jazeker, met je mobiel gekoppeld aan je betaalrekening kun je ook in- en uitchecken. Zorg er wel voor dat je op dezelfde manier in- en uitcheckt. Check je dus in met je mobiel, check dan ook uit met je mobiel en niet met je contactloze betaalpas of creditcard.
Goed om te weten: check je in en uit met je mobiel? Dan wordt het bedrag direct afgeschreven. Maak je meerdere ritten op één dag? Dan vinden er meerdere afschrijvingen plaats. De ritten worden in dit geval dus niet in één incasso per dag afgeschreven.
Moet ik mijn contactloze betaalpas of creditcard uit mijn portemonnee of hoesje halen bij het in- en uitchecken?
Ja. Zorg ervoor dat je alleen de pas waarmee je wilt in- en uitchecken tegen de kaartlezer houdt en niet je hele portemonnee. Zo check je in- en uit met het betaalmiddel naar jouw keuze. Hiermee voorkom je dat je te veel voor je reis betaalt.
Ik wil met mijn e-ticket op mobiel inchecken, maar mijn mobiele wallet komt steeds tevoorschijn.
Waarschijnlijk vindt de kaartlezer jouw virtuele betaalpas eerder dan jouw e-ticket. Laad je ticket in de vervoerders- of ticket-app (in plaats van een PDF of schermafbeelding te gebruiken). Vanuit de app wordt NFC* namelijk vaak onderdrukt en kun je inchecken met je barcode.
Daarnaast is het op sommige mobiele telefoons met Android mogelijk om NFC tijdelijk uit te schakelen. Kijk hiervoor bij de instellingen van je telefoon.
Toch per ongeluk in- of uitgecheckt met je digitale betaalpas?
- Ga naar ovpay.nl/reisoverzicht
- Zoek je reis op met je NLOV-referentienummer en het afgeschreven bedrag. Deze vind je in je betaaloverzicht van je bank.
- Bekijk of er een in- of uitcheckt mist bij jouw reis.
Mist er een in- of uitcheck?
Vul hetzelfde station in bij beginstation en eindstation. Op deze manier pas je de prijs van je reis aan naar € 0 en krijg je het teveel betaalde bedrag terug. Heb je met bus of metro gereisd, dan blijft er een opstaptarief van € 1,08 staan. Neem contact op met onze klantenservice, via 0900-1433 (gebruikelijke belkosten) om deze kosten ook terug te krijgen.
Zie je een hele reis staan met begin- én eindstation?
Neem dan contact op met onze klantenservice, via 0900-1433 (gebruikelijke belkosten). We zijn bereikbaar op werkdagen van 7.00 tot 17.00 uur.
* Met NFC kun je op korte afstand draadloos gegevens uitwisselen en staat standaard aan op je telefoon.
Wat kan ik doen als mijn betaalpas geweigerd wordt?
Reizen met je betaalpas is niet altijd mogelijk. Check of:
- je in jouw regio al kunt reizen met OVpay. We voeren OVpay stap voor stap in. Dit betekent dat je nog niet overal kunt in- en uitchecken met je betaalpas.
- jouw betaalpas gebruikt kan worden voor OVpay.
- contactloos betalen aanstaat in de app van je bank of creditcard.
Mislukte afschrijving
Is reizen met jouw betaalpas mogelijk, maar wordt je pas toch geweigerd? Dan is er een afschrijving mislukt. Geen zorgen. We doen extra pogingen om het bedrag van je rekening af te schrijven.
- Mastercard of Maestro doet 5 pogingen, met steeds 4 dagen ertussen. Er zitten dus maximaal 20 dagen tussen de eerste en laatste incassopoging.
- Visa of VPay doet 6 pogingen, met steeds 2 dagen ertussen. Er zitten dus maximaal 12 dagen tussen de eerste en laatste incassopoging.
Zorg dus voor genoeg saldo op je rekening. Is het bedrag afgeschreven? Dan kun je binnen 20 minuten weer inchecken met je betaalpas.
Openstaande bedrag betalen
Wil je direct weer reizen met je betaalpas en niet wachten op een incassopoging? Betaal dan het openstaande bedrag bij een halte of een perron:
- zorg voor voldoende saldo op je rekening.
- houd je betaalpas tegen een kaartlezer. Dit kan ieder paaltje of poortje zijn. Je checkt op deze manier niet in of uit.
- je ziet een rood kruis op het scherm. Het openstaande bedrag wordt nu opnieuw afgeschreven.
- je kunt na 20 minuten weer reizen met je betaalpas.
Lukt het inchecken nog steeds niet? Neem dan contact met ons op.
Wat kan ik doen als ik vergeten ben om in- of uit te checken?
Heb je een gemiste check-in of -uit? Dit kun je vanaf 5 dagen na je reis zelf aanpassen.
Zoek je reis op
- ga naar ovpay.nl/reisoverzicht
- je vindt je reisgegevens op je bankafschrift. Het referentienummer begint met NLOV.
- vul je referentienummer en het afgeschreven bedrag in.
- klik op Reis zoeken. Je reisoverzicht verschijnt.
Pas je reis aan
- klik op In- of uitcheck aanpassen > Volgende.
- vul de halte in waar je in- of uit moest checken.
- klik op Bevestigen.
- op het scherm staat dat je in- of uitcheck is aangepast. Je ontvangt geen bevestiging per e-mail.
- direct nadat de reis is aangepast, wordt het bedrag berekend en aangepast in het reisoverzicht.
Krijg je iets terug?
Dan ontvang je dit bedrag binnen 15 dagen op de rekening waarmee is betaald. Maak je in de tussentijd een nieuwe reis met je betaalpas? Dan wordt het bedrag dat je terugkrijgt verrekend met de reiskosten.
Moet je nog iets betalen?
Dan wordt het bedrag binnen 15 dagen van je rekening afgeschreven. Maak je in de tussentijd een nieuwe reis? Dan wordt het bedrag bij de reiskosten van de nieuwe reis opgeteld.
Lukt het niet om je reis aan te passen? Neem dan contact op. We helpen je graag verder. Houd je referentienummer (beginnend met NLOV) en het bedrag bij de hand.
Goed om te weten
Je kunt je reis tot 60 dagen na de reis zelf aanpassen. Zijn de 60 dagen verstreken? Neem dan ook even contact op. Dan passen wij dit voor je aan.
Waarom kan ik mijn gemiste check-uit/in niet meteen aanpassen?
De vervoerders hebben tot vijf dagen na de reisdatum om de reizen bij ons aan te leveren. Voor de OV-chipkaart hebben de vervoerders zelfs 15 dagen de tijd.
Reizen met de trein of metro zijn vaak snel bij ons binnen. Maar bussen en trams moeten eerst op hun standplaats komen om de reizen naar ons door te sturen. Dit kan enkele dagen duren.
Daarom kun je je gemiste check-uit/in na 5 dagen aanpassen. Zo weten we zeker dat we al je reizen hebben verwerkt.
Op je reisoverzicht zie je precies vanaf welke datum je de gemiste in- of uitcheck kunt aanpassen.
Hoe controleert de vervoerder dat ik ben ingecheckt?
Tijdens je reis word je weleens gecontroleerd. De controleur checkt dan of je wel bent ingecheckt. Maar hoe werkt dit als je met je betaalpas bent ingecheckt?
Zo gaat de controle
- je legt jouw betaalpas kort op het apparaat van de controleur.
- de controleur ziet je laatste check-ins. Zo weet de controleur dat je bent ingecheckt.
Goed om te weten
- je bankgegevens zijn niet zichtbaar.
- je kunt je betaalpas gewoon zelf vasthouden tijdens de controle.
Hoe zit het met privacy bij het in- en uitchecken met mijn contactloze betaalpas of creditcard?
In- en uitchecken met je betaalpas of creditcard is net zo veilig qua privacy als pinnen in de supermarkt. Wij kunnen je bankgegevens niet inzien en de bank ziet je reisgegevens niet.
Ik heb in- en uitgecheckt met mijn betaalpas, maar kan geen betaling vinden op mijn bankafschrift.
De afschrijving van je reis vindt de volgende dag plaats. Heb je geen betaling gevonden? Dan kan dat de volgende oorzaken hebben:
- Onvoldoende saldo. Het kan zijn dat je onvoldoende saldo had op het moment dat geprobeerd werd het bedrag af te schrijven. We proberen het bedrag binnen een aantal dagen opnieuw af te schrijven. Kijk regelmatig of je in je afschriften een betaling met omschrijving ‘NLOV’ kunt vinden.
- Contactloos betalen staat uit. Als je contactloos betalen tussentijds of voor het in- en uitchecken hebt uitgezet, kunnen er problemen met de afschrijving ontstaan. Heb je na een aantal dagen geen afschrijving ontvangen? Dan kun je mogelijk met deze pas niet meer in- of uitchecken. Wil je direct reizen? Check dan in met een andere betaalpas die geschikt is voor contactloos betalen, een OV-chipkaart of koop een ticket.
Goed om te weten: check je in en uit met je mobiel. Dan wordt het bedrag direct afgeschreven. Maak je meerdere ritten op één dag? Dan vinden er meerdere afschrijvingen plaats. De ritten worden in dit geval dus niet in één incasso per dag afgeschreven.
Heb je genoeg saldo en staat contactloos betalen aan? Dan kan er een andere reden zijn waarom de betaling niet gelukt is. Neem contact op met onze klantenservice via:
- 0900-1433 (gebruikelijke belkosten) op werkdagen van 07.00 tot 17.00 uur.
Is in- en uitchecken met je contactloze betaalpas of creditcard goedkoper dan het kopen van een kaartje bij de buschauffeur?
Ja, in- en uitchecken met je contactloze betaalpas of creditcard is goedkoper dan een regulier kaartje kopen bij de buschauffeur. De prijs voor je reis is gelijk aan reizen met je OV-chipkaart zonder korting of abonnement.
Wordt er borg ingehouden op mijn contactloze betaalpas of creditcard als ik incheck?
Nee, je hoeft geen borg te betalen voor het in- en uitchecken met je contactloze betaalpas of creditcard.
Hoeveel saldo moet er op mijn rekening staan?
Het saldo op je rekening moet genoeg zijn om je reizen te betalen.
- Check je in met je betaalpas of creditcard? Dan schrijven we per dag alle reizen in één keer af.
- Check je in met je mobiel of smartwatch? Dan schrijven we het bedrag per reis direct af.
Goed om te weten:
- Ben je vergeten in of uit te checken? Dan rekent de vervoerder een instaptarief. Het saldo op je rekening moet dan genoeg zijn om het instaptarief en de andere reizen van de dag te betalen. Kijk op de website van de vervoerder voor de hoogte van hun instaptarief.
Moet ik per rit bij het in- en uitchecken dezelfde contactloze betaalpas of creditcard gebruiken?
Ja, anders herkent het paaltje dat als een nieuwe check-in en betaal je extra. Gebruik dus per rit dezelfde pas.
Er is een bedrag afgeschreven
Wat moet ik doen als een verkeerd bedrag van mijn rekening is afgeschreven?
Bekijk de reis op ovpay.nl/reisoverzicht. Mogelijk heb je een gemiste check-uit of heb je per ongeluk in- of uitgecheckt met OVpay. Je kunt dit vaak corrigeren op de website. Houd je referentienummer en het afgeschreven bedrag bij de hand. Deze vind je op je rekeningoverschrift.
Hoe krijg ik mijn geld van een gemiste check-in of check-uit terug?
Na het succesvol aanpassen van je in- of uitcheck krijg je geld terug op één van de volgende manieren:
- Het te ontvangen bedrag wordt in rekening gebracht met één van je aankomende afschrijvingen;
- Mocht je binnenkort niet reizen en lukt het ons daardoor niet om het in rekening te brengen, dan krijg je het geld teruggestort op je rekening.
Benieuwd hoe je dit aanpast? Ga naar Wat moet ik doen als ik ben vergeten uit te checken?
Waarom staat er een afschrijving van 0,- euro op het afschrift van mijn creditcard?
Voor het in- en uitchecken met een creditcard wordt er een controle gedaan op de gekoppelde rekening. Dit leidt tot een transactie van 0,- euro. Dit heeft geen effect op de reiskosten.
Wat gebeurt er als ik mijn gemiste check-in of check-uit heb aangepast?
Na het succesvol aanpassen van je in- of uitcheck kan het zijn dat je geld terug krijgt of dat je ons nog moet betalen.
Wat als ik nog geld terug krijg?
Het te ontvangen bedrag wordt verrekend met één van je aankomende afschrijvingen.
Mocht je binnenkort niet reizen en lukt het ons daardoor niet om het bedrag te verrekenen, dan krijg je het geld teruggestort op je rekening.
Wat als ik nog moet betalen?
We schrijven het geld binnenkort van je rekening. Het kan zijn dat het bovenop een aankomende afschrijving komt.
Reisoverzicht en reiskosten
Waar kan ik mijn reiskosten zien?
In je rekeningoverzicht vind je een referentienummer dat begint met NLOV met daarachter 14 cijfers en letters. Voer deze samen met het afgeschreven bedrag in op de webtool op deze website en bekijk je gemaakte reizen en bijbehorende reiskosten. Het is ook mogelijk om je reisoverzicht in de OVpay app te bekijken. Deze is via de Google en App stores te downloaden.
Kan ik een overzicht van mijn reizen downloaden?
Het is nog niet mogelijk om een overzicht van je reis te maken om deze te declareren. Er wordt hard aan gewerkt om dat mogelijk te maken. Via ovpay.nl/reisoverzicht kun je wel inzien waar je per dag bent in- en uitgecheckt met je betaalpas of creditcard. Een dag nadat je gereisd hebt, vind je in je rekeningoverzicht een referentienummer dat begint met NLOV met daarachter 14 cijfers en letters. Voer deze samen met het afgeschreven bedrag in op de site en je kunt al je kosten van die dag inzien.
Goed om te weten: check je in en uit met je mobiel? Dan wordt het bedrag direct afgeschreven. Maak je meerdere ritten op één dag? Dan vinden er meerdere afschrijvingen plaats. De ritten worden in dit geval dus niet in één incasso per dag afgeschreven.
Er staat ‘naam onbekend’ op mijn reisoverzicht, wat betekent dit?
Als er 'naam onbekend' op je reisoverzicht staat, dan is het voor ons onduidelijk wat wij hier moeten invullen. Neem contact op met onze klantenservice als je hier meer informatie over wilt. Dit kan via 0900-1433.
Kun je geen 0900-nummer bellen? Bel dan met +31108925063.
OVpay app
Is er ook een app beschikbaar?
Jazeker, deze is via de Google en App stores te downloaden. Meer informatie over de OVpay app is ook te vinden op de pagina ovpay.nl/app.
Wat kun je doen in de OVpay app?
- Direct tijdens je reis zien of je bent in -en uitgecheckt.
- Ben je vergeten om in of uit te checken? Dit pas je aan in de app.
- Je rit en je reiskosten vind je in een overzicht. En wel tot 18 maanden terug.
- We vinden jouw mening erg belangrijk. Laat ons via de app weten wat je er van vindt.
En het mooie is, dit is pas de eerste stap. We zijn druk bezig met de ontwikkeling van de app, dus er komen steeds meer functionaliteiten bij.
Voor wie is de OVpay app?
De OVpay app is voor iedereen die in- en uitcheckt met een contactloze betaalpas, creditcard of mobiel. Nu is OVpay ideaal voor reizigers die zonder korting of abonnement reizen, straks breiden we uit.
Heb ik een account nodig voor de OVpay app?
Ja, je hebt een account nodig om de OVpay app te gebruiken. Hiermee maak je de app persoonlijk en kun alleen jij je gegevens inzien en je gemaakte reizen met je contactloze betaalpas of creditcard. Het account maak je aan zodra je de OVpay app hebt gedownload. Er is alleen een e-mailadres en wachtwoord nodig om een account aan te maken.
Je hebt de app en account overigens niet nodig om in en uit te checken met je contactloze betaalpas, creditcard of mobiel.
Wanneer kan ik de OVpay app gebruiken?
Zodra je één keer hebt in- en uitgecheckt met je contactloze betaalpas of creditcard kun je je pas koppelen in de OVpay app. Dit kan ook wanneer je in- of uitcheckt met je mobiel waaraan je rekening is gekoppeld. Op onze website staat een overzicht op welke plekken je al met je contactloze betaalpas of creditcard kunt in- en uitchecken.
Welke betaalmiddelen kan ik aan de OVpay app toevoegen?
Je kunt de volgende betaalmiddelen toevoegen aan de OVpay app:
- een contactloze betaalpas van ABN AMRO, ASN Bank, bunq, ING, Knab, Rabobank, RegioBank of SNS
- een contactloze creditcard van Mastercard en Visa (o.a. uitgegeven door ICS)
- een contactloze debit- of creditcard van Maestro, V PAY, Mastercard of Visa
- mobiel waaraan rekening is gekoppeld
Kan ik mijn OV-chipkaart toevoegen aan de OVpay app?
Nee, aan de OVpay app kun je alleen een betaalpas of creditcard toevoegen. Reizen die je met deze betaalpas of creditcard maakt, zijn via de app terug te zien.
Kan ik mijn openstaande bedrag via de OVpay app betalen?
Momenteel kun je het openstaande bedrag niet via de app betalen. Je kunt niet opnieuw in- en uitchecken tot het openstaande bedrag betaald is.
Er zijn twee opties om je betaalpas weer te kunnen gebruiken voor in- en uitchecken:
1. Afhankelijk van je bank vinden er nog tot drie pogingen plaats om het bedrag van je rekening af te schrijven.
2. Wil je direct reizen? Zorg voor voldoende saldo op je rekening. Houd nogmaals je pas tegen een kaartlezer. De afschrijving wordt dan opnieuw geactiveerd en bij voldoende saldo afgeschreven. Als dit is gelukt, kun je na maximaal 15 minuten weer inchecken met je betaalpas.
Heb ik de OVpay app nodig om in en uit te checken met Apple Pay of Google Wallet?
Nee, dit zijn mobiele betaaldiensten die losstaan van de OVpay app.
Op welk besturingssysteem werkt de OVpay app?
De OVpay app werkt momenteel op toestellen met Android 8.1 of nieuwer en op iOS 12 of nieuwer.
Kan ik nog de bèta OVpay app downloaden en gebruiken?
Ja, als je de nieuwste functies als eerste wilt gebruiken en testen, kun je de bèta OVpay app blijven gebruiken of downloaden. De download gaat via de testomgeving van Google (Android) of IOS (Apple), zodat we alle feedback goed kunnen verwerken.Onderaan de webpagina ovpay.nl/app vind je de stappen om de bètaversie te downloaden.
Hoe lang kan ik de bèta versie van de OVpay app gebruiken?
De bètaversie blijft op je mobiel staan, totdat je de app zelf handmatig verwijdert. Je kunt deze dus blijven gebruiken en als eerste nieuwe functies testen. Zorg dat je steeds de nieuwste update hebt, zodat de app optimaal werkt en je gebruik kan maken van de laatste ontwikkelingen.
Naast de bètaversie hebben we ook een OVpay app in de Google en Apple stores. Nieuwe functies worden hier toegevoegd nadat ze getest zijn in de bètaversie.